Slovenský minister vnútra o otočení politiky a spolupráci s Českom v oblasti migrácie

Slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v Prahe informoval o zmene slovenskej politiky v oblasti nelegálnej migrácie. Podľa neho sa Slovensko po nástupe novej vlády snažilo urobiť kroky, aby dalo jasne najavo, že v rámci nelegálnej migrácie došlo otočeniu o 180 stupňov v porovnaní s predchádzajúcou vládou. Tá podľa neho k tomu pristupovala tak, aby bolo Slovensko bezpečnou tranzitnou krajinou pre migrantov aj pre prevádzačov.

Nová vláda je podľa neho pripravená urobiť všetko, aby ochránila južnú hranicu. Cieľom nedávneho zásahu na južnej hranici podľa ministra nebolo chytanie migrantov, ale vyslanie jasného signálu o zmene slovenskej politiky. Slovensko už podľa neho nemožno prechádzať ako cez sito. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) zároveň chce dosiahnuť čo najskoršie zrušenie kontrol na hraniciach medzi SR a ČR.

Minister ocenil Rakúšanov zámer zvolať stretnutie ministrov vnútra krajín  Vyšehradskej štvorky v rozšírenom formáte. Vo chvíľach individuálnych kontrol hraníc je podľa neho potrebná širšia diskusia. SR sa zaviazala bojovať proti pašerákom a migrácii pre ochranu schengenského priestoru. Nechce, aby na Slovensku vznikali getá a no-go zóny, ktoré vznikli vo Francúzsku, v Nemecku, Švédsku, Belgicku a podobne. Prevádzači by mohli prepašovať aj spiace teroristické bunky, čo by predstavovalo bezpečnostné riziko.

Český minister očakáva rovnakú kvalitu spolupráce, chce zrušiť kontroly, no musí zaistiť bezpečnosť občanov. Slovenskí a českí ministri tiež podpísali revidovanú zmluvu o štátnej hranici.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Barbora Vizváryová
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content