Schválenie jednotného preukazu a parkovacej karty uľahčí cestovanie ľuďom so zdravotným postihnutím v EÚ

Zhoda členských štátov EÚ na zavedení jednotného európskeho preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím (ZŤP) je veľmi pozitívnou správou pre týchto ľudí. Tento názor vyjadril štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš po dvojdňovej konferencii v Bruseli.

Členské krajiny EÚ schválili návrh smernice, ktorá zavedie jednotný európsky preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím a európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. Cieľom je podporiť mobilitu ľudí so zdravotným postihnutím v celej Európskej únii. Ak členské štáty a Európsky parlament schvália konečné znenie, štáty budú mať dva roky na vydávanie rovnakého formátu európskeho preukazu ZŤP a jednotnú parkovaciu kartu pre všetky zdravotne znevýhodnené osoby, ktoré o to požiadajú.

To znamená, že ľudia zo Slovenska so zdravotným postihnutím budú môcť využívať svoj preukaz a kartu vo všetkých krajinách EÚ. Nebudú musieť osobitne preukazovať, že patria do tejto kategórie, keďže jednotný celoeurópsky akceptovaný preukaz im umožní využívať v danom štáte všetky výhody poskytované zdravotne postihnutým. Podľa Ondruša to výrazne zjednoduší pohyb ľudí so zdravotným postihnutím v EÚ. Preukaz a kartu sa budú vydávať na žiadosť, čo znamená, že tí Slováci, ktorí o ne nepožiadajú, budú môcť aj naďalej doma využívať doterajšie preukazy.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1139&furtherNews=yes&newsId=10516
Moderátor: Pavel Škrabák

Skip to content