Prvá transplantácia celého ľavého oka a časti tváre

V New Yorku sa 27.mája uskutočnila historická operácia – prvá transplantácia celého ľudského oka a časti tváre. O jej výsledkoch informovali až 9.novembra. Zákrok bol označený za prielom v medicíne. Pacientom bol 42-ročný elektrikár Aaron James, ktorý v júni 2021 utrpel vážne zranenia tváre a hlavy pri pracovnom úraze s vysokonapäťovým vedením. Oslepol na ľavé oko a spôsobili sa mu rozsiahle poškodenia tváre.

Operácia trvala neuveriteľných 21 hodín. Chirurgický tím odstránil poškodené ľavé oko a časť tváre a nahradili ich orgánmi od darcu. Podľa hlavného chirurga Eduarda Rodrigueza je už len samotná transplantácia celého oka a časti tváre považovaná za veľký úspech, pretože doteraz sa taký zákrok na ľuďoch nikdy predtým nepodaril.

Od operácie ubehlo už viac ako pol roka. Lekári hlásia, že transplantát sa dobre hojí a je dobre prekrvená aj sietnica. Otázka obnovenia zraku je však stále otvorená. Odborníčka na transplantácie očí Kia Washingtonová považuje obnova zraku za nepravdepodobnú, pretože na to ubehol príliš dlhý čas. Nové metódy ako génová terapia by však v budúcnosti mohli priniesť lepšie výsledky.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content