Prudké ochladenie a snehové víchrice na severovýchode Číny

Severovýchod Číny zasiahlo v pondelok 6. novembra prudké ochladenie a snehové víchrice. Spôsobili zrušenie stoviek letov a vyučovania na školách.

Najviac bolo zasiahnuté hlavné mesto Charbin, ktoré je metropolou najsevernejšej čínskej provincie Chej-lung-ťiang, kde bolo zrušených viac ako 400 letov. Väčšina materských, základných a stredných škôl v Charbine bola zatvorená, rovnako ako ďalšie vzdelávacie inštitúcie. Vyučovanie bolo zrušené aj v susedných provinciách Ťi-lin a Liao-ning a v oblasti Vnútorného Mongolska. Na severovýchode hlásili aj problémy v železničnej doprave.

Čínska meteorologická služba varovala pred prudkým poklesom teplôt v nasledujúcich dňoch sprevádzaným silnými snehovými víchricami, ktoré zasiahnu viaceré mestá. Vo viacerých provinciách sa očakávalo husté sneženie. Obyvatelia na sociálnej sieti Weibo sa sťažovali, že sa počasie za noc zmenilo ročné obdobie.

Úrady v provincii Chej-lung-ťiang vydali najvyššiu výstrahu pred nepriaznivým počasím. Do večera sa očakávalo 20-40 mm zrážok a na niektorých miestach mohol napadnúť sneh do výšky 8-10 cm pri prudkom poklese teplôt.

Severná Čína za uplynulý týždeň zažila výkyvy počasia od smogu po druhý najteplejší október, čo nasledoval prudký pokles teplôt cez víkend. Podľa meteorológov sa studený front presúval na juh a východ krajiny, pričom sa tento týždeň na severe očakávali teploty okolo alebo pod bodom mrazu.

Autor: TASR/Klaudia Jusková
Foto: http://unsplash.com/
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content