Poslanci NR SR sa zaoberali programovým vyhlásením novej vlády

Vláda v pondelok 13.novembra schválila svoj program – programové vyhlásenie vlády (PVV), ktorým sa v utorok 14.novembra začala mimoriadna schôdza Národnej rady SR, kde sa mali poslanci zaoberať programovým vyhlásením novej vlády premiéra Roberta Fica. PVV kladie dôraz na viaceré oblasti.

Vláda chce pokračovať v suverénnom prístupe vo svojej zahraničnej politike s ohľadom na členstvo v EÚ a NATO. Chce zachovať výdavky na obranu na úrovni 2%  hrubého domáceho produktu (HDP) a podporovať spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku EÚ. Chce tiež obnoviť aktívnu spoluprácu v rámci V4.

V oblasti obrany sa chce tiež zamerať na posilnenie odolnosti štátu voči hybridným hrozbám, kontrolovať polovojenské skupiny aj preveriť pripravenosť civilnej ochrany. Za jednu z hlavných výziev v blízkej budúcnosti považuje masovú migráciu občanov mnohých štátov Ázie a Afriky do Európy. Pokračovať chce v humanitárnej podpore Ukrajine.

Ďalšou prioritou je spravodlivosť, kde sa PVV venuje zmene súdnej mapy, kodifikácii občianskeho práva či stratégii alternatívnych trestov. Záväzkom vlády je tiež prijať stratégiu boja proti korupcii.

Vláda považuje zdravotníctvo za dôležitú oblasť. Chce vypracovať stratégiu jeho dlhodobého rozvoja a stabilizovať zdravotnícky personál, zvýšiť kapacity na zdravotníckych školách aj ich adekvátne financovanie. Pokračovať bude v plnení plánu obnovy. Venovať sa prevencii duševného zdravia či zaviesť na základných školách výuku o zdraví.

Vláda chce stabilizovať jeho financovanie a klásť dôraz na inklúziu všetkých žiakov. Cieľom je zlepšiť výsledky vzdelávania na všetkých stupňoch. Chce tiež zmeniť kultúru vo vzdelávacom prostredí. Krátkodobé priority zahŕňajú zvýšenie zaškolenia malých detí a zavedenie nového vzdelávacieho programu na základných školách. Chce prispôsobiť vzdelávanie na stredných školách a zvýšiť kvalitu vysokých škôl. Normatívne chce financovať aj materské školy.

V oblasti médií chce vláda rozdeliť Rozhlas a televíziu Slovenska na dve nezávislé verejnoprávne inštitúcie. V životnom prostredí sa zamerať na reguláciu medveďa a vlka v blízkosti obcí a na mapovanie ich početnosti. Šport chce pozdvihnúť na novú úroveň.

V politike bude zriaďovať expertnú skupinu na prehodnotenie systému jedného volebného obvodu.

Autor: TASR/Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Jaroslav Novák
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content