Národná rada SR nerokovala o odvolaní Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu

Národná rada neschválila program mimoriadnej schôdze, ktorej cieľom bolo odvolať Ľuboša Blahu z funkcie podpredsedu parlamentu. Za navrhovaný program hlasovalo 69 poslancov, proti bolo 78 poslancov, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval.

Mimoriadnu schôdzu iniciovalo opozičné KDH, podporili ho aj ďalší členovia opozície v reakcii na video, v ktorom Blaha odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej. KDH nevylučuje predkladanie ďalších návrhov na odvolanie Blahu z funkcie. “Budeme aj naďalej trvať na tom, aby sa pán Blaha verejne ospravedlnil, odstránil obraz Che Guevaru zo svojej pracovne a aby vrátil vlajku Európskej únie na svoje miesto,” uviedla predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Martina Holečková.

Podľa predseda poslaneckého klubu SaS Branislava Gröhlinga by podpredseda NR SR je ústavná funkcia, ktorá si vyžaduje, aby ju zastupoval slušný diplomatický a dobre vystupujúci politik. Toto správanie Ľuboš Blaha vo svojej osobe naozaj nemá.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci, tvrdí, že podpredsedovia parlamentu by mali reprezentovať demokratické hodnoty a slušný dialóg. V tomto Ľuboš Blaha zlyháva na plnej čiare.

Predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš považuje za hanbu, že je Blaha podpredsedom NR SR. Parlament napokon o odvolávaní nerokoval, čo opozícia kritizuje.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Jaroslav Novák
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content