kultúrne dedičstvo Nepočujúcich v Slovenskej kinematografii

Z čias, keď filmový klub začínal so svojou činnosťou v klubovni v Trnave, usporiadali viacero podujatí. Počas premietania spoločne spomínali približne 25 nepočujúcich, ktorí boli s nimi od samého začiatku Videoklubu nepočujúcich v Trnave. Film ŠKOLÁCI bol vždy hlavným bodom programu, a na želanie pridali aj druhý film EMIGRANT SA VRACIA. Okrem toho zažili príjemné prekvapenie, keď medzi nimi zavítal zakladateľ Videoklubu, režisér a kameraman pán Kamil Fančovič, spolu s jedným z hercov, pánom Cserepesom Jánom.

Film Školáci je symbolom začiatkov slovenskej kinematografie s nepočujúcimi hrdinami. Tento film nakrútil sám nepočujúci režisér Kamil Fančovič, ktorý sa zúčastnil podujatia a neskôr bol vzácnym hosťom diskusie. Kamil Fančovič je prvým nepočujúcim slovenským režisérom a bol ocenený za celoživotné dielo. Diskusie sa zúčastnil aj jeden nepočujúci herec, Ján Cserepes.

V roku 2011 DeafStudio usporiadala druhý film s názvom “Legenda o nepočujúcich,” ktorý bol pokrstený na DVD pánom Kamila Fančovičom. Bol to pre nich nezabudnuteľný okamih.

Trnavský spolok nepočujúcich pokračoval v tradícii Videoklubu nepočujúcich v Trnave a organizoval ďalšie filmové podujatia. Aktuálne informácie o premietaniach a udalostiach nájdete na ich Facebook stránke alebo webovej stránke.

Zdroj, foto: facebook/TSN, DeafStudio
Editor: Roman Polášek
Moderátor: Roman Polášek

Skip to content