Film “The Letter” o druhej svetovej vojne s nepočujúcimi hercami a štábom

Justin Edgar je známy nepočujúci filmár zo Spojeného kráľovstva. Vytvoril nový film s názvom “The Letter” (List). Tento film je o nepočujúcich ľuďoch v Nemecku počas druhej svetovej vojny.

Film je v súčasnosti pred dokončením, momentálne je vo fáze postprodukcie. Film režíroval nepočujúci Sam Dore. Všetci herci a členovia štábu, ktorí na filme pracovali, sú nepočujúci.

Príbeh napísal nepočujúci Julian Peedle-Calloo. Film ‘‘The Letter‘‘ sleduje boj nepočujúcich ľudí, ktorí sa počas vojny bránili útlaku zo strany nacistov. Je to príbeh skupiny nepočujúcich a vzniku nacistami kontrolovanej spoločenskej organizácie pre nepočujúcich, Ríšskeho zväzu nepočujúcich v Nemecku.

Julian Peedle- Callo

Film má 30 minút. Je založený na skutočných udalostiach, ale postavy vo filme sú fiktívne. Edgar hovorí: “Nepočujúci ľudia, ako sú tí v ‘‘The Letter‘’ boli medzi prvými v rade v nacistickej mašinérii na eutanáziu.” Dodáva, že nacisti tak neľútostne boli pri likvidácii nepočujúcich a postihnutých ľudí, že sa mnohé príbehy stratili.

Film si objednala organizácia British Sign Language Broadcasting Trust (BSLBT), ktorá vytvára programy v britskom posunkovom jazyku (BSL) pre nepočujúcich aj počujúcich divákov. Film si môžete pozrieť na televíznej stanici Together TV a streamovať na službách Sky Go, NOW a na webovej stránke a aplikácii BSLBT s názvom BSL Zone. BSL Zone je webová stránka, na ktorej sa nachádzajú rôzne programy pre nepočujúcich v BSL.

Justin Edgar

Edgar povedal, že ‘‘nakrúcali sme v Nemecku a dej sa odohráva v nacistickom Nemecku v roku 1933 a za Hitlera. Myslím, že doteraz nebol program pre nepočujúcich v takomto rozsahu.”

Edgar uznáva, že film “CODA”, ktorý získal Oscara za najlepší film v roku 2021, priniesol väčšiu viditeľnosť nepočujúcim hercom, ale poznamenáva, že tento film režíroval počujúci režisér. Podľa neho sa film “The Letter” posúva o krok ďalej. V ‘‘The Letter’‘ to bolo naopak, potrebovali sme tlmočníkov pre počujúcich ľudí,” hovorí.

Zdroj: Turkoois/ Elias Stuifzand
Foto: https://variety.com/2023/film/global/justin-edgar-the-letter-deaf-cast-1235763299/,https://app.spotlight.com/5414-7831-1861
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátorka: Erika Demčáková

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov správy.spj je bez prechádzajúceho písomného súhlasu správy.spj porušením autorského zákona.

Skip to content