Dvaja mladíci z Lučenca okradli viacerých seniorov

Trnavská polícia odhalila prípady podvodov na starších ľuďoch, ktorých sa dopustili dvaja muži z Lučenca vo veku 18 a 20 rokov. Od januára do augusta tohto roka pripravili aspoň sedem seniorov o viac ako 66-tisíc eur a šperky v hodnote 2-tisíc eur. Konali pravdepodobne v rámci organizovanej skupiny a za svoje činy im hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

V najmenej šiestich prípadoch použili falošnú legendu policajt. Volali seniorom a tvrdili, že ich blízky mal autonehodu, pri ktorej boli zranení. Od ľudí následne žiadali peniaze pod zámienkou, že ich použijú na zaplatenie kaucie. Osoby postupne vyplatili rôzne kaucie s tým, že podľa inštrukcií volajúceho peniaze vložili do obálok a odniesli ich na dohodnuté miesto, kde ich prevzala už čakajúca osoba.

Napríklad 84-ročnej žene z Martina nahovorili, že všade sú podvodníci, aj v banke a v záujme ochrany jej peňazí má všetky vybrať. V telefóne ju navigoval muž, aby obálku s kabelkou vložila pri nákupnom stredisku do smetnej nádoby, z miesta sa vzdialila a keď došlo k odovzdaniu 9000 eur, mohla si kabelku opäť zobrať.

Trnavskí kriminálni policajti v spolupráci s kolegami z Lučenca vykonali u podozrivých mužov domové prehliadky. Našli pri nich dôkazy ako oblečenie, telefóny, SIM kariet, počítače a iné veci, ktoré ich usvedčujú z týchto podvodov. Prípady naďalej vyšetrujú a overujú aj ďalšie podnety. Zároveň upozorňujú verejnosť, aby sa nedali oklamať podobnými telefonickými podvodmi a overovali si takéto správy u blízkych.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: TASR/ Dano Veselský, http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content