Bývalý český poslanec Dominik Feri odsúdený za sexuálne zločiny

Súd v Prahe dnes oznámil rozsudok v prípade bývalého českého poslanca Dominika Feriho. Uznal ho vinným z dvoch prípadov znásilnenia a jedného pokusu o znásilnenie. Súd ho odsúdil na trest troch rokov väzenia, avšak rozsudok ešte nie je právoplatný. Okrem toho bol Feri potrestaný finančnými sankciami vo výške viac ako pol milióna korún (čo je viac ako 20 000 eur) ako náhradou nemajetkovej ujmy pre obete. Tieto čiastky sú 300 000, 150 000 a 60 000 korún.

Rozsudok v prípade Feriho bol sledovaný s veľkým záujmom médií, pričom médiá boli vybrané súdom prostredníctvom žrebu pre obmedzenú kapacitu súdnej siene na záznam z vynesenia rozsudku. Predtým, než bol rozsudok ohlásený, Feri trval na svojej nevine.

Jeho obhajkyňa Zuzana Smítková vo svojej záverečnej reči tvrdila, že jedinou obetou v tejto kauze je samotný Feri, a preto požadovala jeho oslobodenie od všetkých obvinení.

V obžalobe sa uvádzajú tri konkrétne skutky – dva prípady znásilnenia, ktoré sa udiali, keď bol Feri študentom Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a členom zastupiteľstva mesta Teplice, kde znásilnil dve ženy vo svojom pražskom byte. Jedna z týchto žien mala iba 17 rokov, čo by malo viesť k prísnejšiemu trestu. Tretí incident, označený ako pokus o znásilnenie, sa odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu České republiky, kde Feri obťažoval svoju stážistku v kuchynke.

Svedectvá viacerých žien, ktoré opísali svoje zážitky s nevhodným správaním tohto bývalého politika, sa objavili v médiách pred parlamentnými voľbami v roku 2021. Pred súdom sa dostali tri zo žien. Feri sa  po medializácii vzdal svojho poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a opustil stranu TOP 09. Z verejného života sa stiahol.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content