30 rokov pomoci ľuďom bez domova v Banskej Bystrici

Jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré zriadilo nocľaháreň pre ľudí bez domova a začalo sa profesionálne venovať krízovej intervencii v sociálnych službách, bola Banská Bystrica. 30 rokov už funguje nocľaháreň Večierka a za ten čas poskytla takmer 200 000 nocľahov ľuďom žijúcim na ulici, ktorí chcú prijať pomoc.

Riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža v Banskej Bystrici porovnala 30 rokov fungovania nocľahárne Večierka s dospelým 30-ročným človekom. Podľa nej je to vek, keď človek dosiahne dostatok skúseností a sily na vykonávanie svojej práce a prispôsobenie sa životu. Zdôraznila, že takéto zariadenie je dôležité ako prvá pomoc pre ľudí bez domova, ktorí sa ocitli v bezvýchodiskovej situácii.

Bezdomovci môžu počas zimy využívať služby nocľahárne a ohrevne, ak budú dodržiavať pravidlá. Potom je na ich rozhodnutí, či prijmú ďalšiu pomoc v útulkoch. Pracovníci terénnej sociálnej služby pomáhajú aj tým, ktorí pravidlá poriadku, podmienok a práce na sebe nedodržiavajú. Mesto je pripravené zabezpečiť prevoz do ohrevne pre ľudí bez domova, ktorí si to vyžadujú počas mrazivého počasia.

Mesto stále uvažuje o otvorení nízkoprahovej nocľahárne, problémom je predovšetkým výber vhodnej lokality. Často však naráža na obavy a nesúhlas obyvateľov z jej umiestnenia v blízkosti bytov.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.comhttps://www.banskabystrica.sk/aktuality/2023/noclaharen-vecierka-funguje-v-meste-pod-urpinom-uz-30-rokov-mesto-je-aj-tento-rok-pripravene-pomoct-ludom-bez-domova-preckat-zimne-obdobie-v-teple/
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content