Spoločnosť pediatrov upozorňuje na kolaps systému starostlivosti o deti

Väčšina pediatrov síce stiahla výpovede z pohotovostných služieb, no naďalej upozorňujú na vážnu personálnu krízu v primárnej pediatrii a očakávajú riešenie od novej vlády.

Spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti sa stretla s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD).

Pediatri požadujú komplexný plán riešenia problémov v tejto oblasti, ktorý by zahŕňal aj neodkladné kroky, ako aj dlhodobé zmeny. Upozorňujú, že ich kapacity sú už vyčerpané a akékoľvek ďalšie odkladanie riešení môže vyústiť do kolapsu primárnej starostlivosti o deti.

Kritizujú predchádzajúci parlament, ktorý pred voľbami odmietol otvoriť mimoriadne rokovanie o pomoci pediatrickej starostlivosti a preukázal absolútny nezáujem o zdravie detí.

Predstavitelia pediatrickej spoločnosti deklarovali ochotu aktívne spolupracovať pri realizácii navrhovanej reformy a ďalších krokoch na záchranu ohrozeného systému starostlivosti o deti.

Nová ministerka zdravotníctva deklarovala riešenie problematiky ako prioritu.

Problém podľa nich ešte viac eskaluje, keďže vyše 400 pediatrov podalo v júni výpovede z pohotovostí, a to práve pre zhoršujúcu sa situáciu a preťaženosť. Žiadali zákonné úpravy na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti, napríklad skrátenie fungovania ambulantných pohotovostí z 22.00 h na 20.00 h.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content