Migranti ako riešenie problémov slovenských verejných financií?

Najväčším problémom Slovenska je zlý stav verejných financií. Podľa Tibora Lörincza, ekonomického analytika Tatra banky, by migranti na slovenskom trhu práce mohli prispieť k riešeniu tohto problému a zároveň pomôcť ekonomike.

Na Slovensku bolo v roku 2022 iba 2,4% cudzincov zo všetkých zamestnaných, kým v Česku je to vyššie číslo na úrovni 8,8%. Zahraniční pracovníci by mohli obsadiť voľné pracovné miesta na trhu práce, ktoré Slováci nevedia zastávať. To by pomohlo vyriešiť demografickú nerovnováhu spôsobenú starnutím populácie. Boli by tiež prispievateľmi do štátneho rozpočtu.

Analytici odporúčajú aj znížiť trvalé výdavky vlády o 6% a priniesť rozpočet na udržateľnú úroveň, napríklad zvýšením daní alebo znižovaním počtu zamestnancov v štátnej správe. Dôležité je tiež nastaviť dôchodkový systém tak, aby bol udržateľný.

Štát vtedy neurobil potrebné reformy a opatrenia na riešenie tohto problému. Namiesto toho začal viac míňať a problém iba odložil na neskôr. Podľa analytika by však už teraz mali byť prijaté také opatrenia na konsolidáciu financií, ktoré boli pôvodne plánované až na rok 2030. Upozornil tiež, že ratingové agentúry Moody’s a Fitch majú pre verejné financie Slovenska negatívny výhľad, čo poukazuje na narastajúce riziká v tejto oblasti.

Lörincz však varuje, že zníženie ratingu by predražilo zdroje pre banky a následne by predražilo úverovanie, čo by spomalilo ekonomiku. V krajnom prípade hrozí, že štát si nemusí byť schopný požičať si financie, ak nevypracuje udržateľný plán konsolidácie verejných financií.

Autor: TASR/ Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátorka: Erika Demčáková

Skip to content