Jesenná vlna chrípky a Covidu: Odborníci apelujú na posilňovanie imunity

V posledných týždňoch zaznamenávajú lekári nárast respiračných ochorení, ako sú prechladnutie a chrípka. Súčasne sa rozbieha ďalšia vlna COVID-19, čo predstavuje vážne riziko najmä pre starších ľudí a osoby s chronickými ochoreniami. Na túto situáciu upozornili pneumológovia Miloš Jeseňák a Štefan Laššán. Odporúčajú ľudom venovať zvýšenú pozornosť prevencii a ochrane, pričom kľúčovú úlohu zohráva očkovanie.

Respiračné ochorenia môžu mať vážny priebeh a na Slovensku ročne na ne zomrie viac ako 2500 osôb. Vírusové nákazy vytvárajú ideálne podmienky pre súbežnú bakteriálnu infekciu, čo môže mať fatálne následky.

Práve v tomto období od jesene do jari je preto potrebné venovať prioritne prevencii. Odborníci však upozorňujú, že väčšina ľudí sa zaoberá posilnením imunity až keď sa objavia prvé príznaky ochorenia. Vtedy však už organizmus a imunitný systém s existujúcou infekciou aktívne bojuje a akékoľvek preventívne opatrenia majú v tomto štádiu len obmedzený efekt.

Dôležité je dbať na pravidelné umývanie rúk, spánok, vyváženú stravu a najmä očkovanie proti chrípke, pneumokokom a COVID-19. Očkovanie vytvára v organizme protilátky, ktoré vedia rýchlo zareagovať v prípade stretnutia s daným vírusom či baktériou. To zabráni ťažkému priebehu a hospitalizácii. Na rady a tipy v rizikovom období niektorí vyhľadávajú pomoc na internete. Lekári odporúčajú vyhľadať si informácie o prevencii od overených zdrojov a dodržiavať pokyny vlastného lekára.

Autor: TASR/Klaudia Jusková
Foto: http://freepik.com
Moderátor: Jozef Vahovský

Skip to content