Výnimočne náročný víkend pre horských a leteckých záchranárov vo Vysokých Tatrách

Horskí a leteckí záchranári zažili náročný víkend vo Vysokých Tatrách. Súčasná návštevnosť hôr je stále vysoká aj po skončení letných prázdnin, čo spôsobuje časté výjazdy a zásahy. V sobotu záchranári museli zasahovať vo viacerých oblastiach Tatier a pomáhať turistom a paraglajdistom.

Bohužiaľ, jeden paraglajdista utrpel 50 metrový pád v oblasti Gerlachovského kotla a zahynul. V nedeľu bolo ešte náročnejšie, keďže záchranári museli pomôcť 13 ľuďom, z toho trom paraglajdistom.

Záchranárske akcie paraglajdistov komplikovalo lietanie ďalších paraglajdistov v blízkosti miesta nehody, čo zvyšovalo riziko stretu s vrtuľníkom. Na mieste boli záchranári z rôznych krajín, ktorí sa snažili koordinovať a informovať všetky skupiny o prílete vrtuľníka.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) plánuje zakázať paraglajdistom pohyb v horách v rámci nových návštevných pravidiel. Niektorí paraglajdisti porušovali pravidlá a lietali do nebezpečných oblastí, kde nie sú turistické chodníky. Vzhľadom na tieto incidenty bude paraglajding povolený len na základe výnimky.

Horskí a leteckí záchranári majú stále veľa práce vzhľadom na vysokú návštevnosť a riziká spojené s turistikou a extrémnymi športmi v horách. TANAP sa snaží zabezpečiť bezpečnosť a ochranu prírody prostredníctvom nových návštevných pravidiel, aby sa predišlo nebezpečným situáciám a úrazom.

Zdroj: https://www.imeteo.sk/spravy/mimoriadne-narocny-vikend-pre-zachranarov-vo-vysokych-tatrach-zasahovali-aj-pri-smrtelnej-nehode , 
Foto: HZS
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.