Nespravodlivý výber hostiteľskej krajiny: NDF žiada spravodlivosť a reformu hodnotiaceho procesu

,

Nórsky zväz nepočujúcich (NDF) cítil povinnosť zverejniť list v júli 2023 po nepokojoch, ktoré nastali po výbere hostiteľskej krajiny.

NDF myslí, že proces hodnotenia a hlasovania bol nespravodlivý voči Nórsku i Nigérii. WFD odporučila SAE ako hostiteľskú krajinu, keď obe krajiny vyjadrili želanie, aby neodporučila, pretože vnímali ako nespravodlivé.

Kandidátskym krajinám nebola poskytnutá možnosť vyjadriť sa k hodnotiacej správe počas valného zhromaždenia v júli 2023, neuskutočnila sa žiadna diskusia, otázok, pripomienky a nebola možnosť sa sťažovať.

WFD tvrdila, že nevedela o tom, že pre LGBTQIA osoby nie je bezpečné cestovať do SAE a majú zakázané na kongrese vystupovať a vyjadrovať sa o témach týkajúcich sa práv žien a LGBTQIA. WFD má povinnosť dôkladne preveriť, či je pre všetkých bezpečné cestovať do hostiteľskej krajiny. Pre Nórsko je nepredstaviteľné, že by WFD nevedela o tom, že pre LGBTQIA osoby nie je bezpečné cestovať do SAE.

NDF vnímala nerovnaké zaobchádzanie, keďže SAE dostali vopred informácie o zariadení stánku, zatiaľ čo Nórsko a Nigéria nedostali žiadne informácie. Počas valného zhromaždenia kontaktná osoba opakovane navštívila stánok SAE a stánok NDF ignorovala, len prešla okolo.

WFD vybrala hodnotiacu komisiu, v ktorej boli 2 členovia z Islandu a Dánska zo severného regiónu. Nórsko je tiež krajinou severského regiónu a pociťuje to ako nespravodlivé, keďže mohlo dôjsť k znevýhodňovaniu Nórska z dôvodu strachu z kritiky, že severské krajiny sa navzájom podporujú.

Ďalším kritériom je financovanie kongresu. WFD dal SAE viac bodov, pretože SAE malo zabezpečené štátne financovanie. To sa považuje za nespravodlivé, pretože Nórsko a iné krajiny nemôžu zabezpečiť štátne financovanie až potom pred podujatím (kongres). Financovanie by nemalo mať prednosť pred hľadiskom ľudských práv.

NDF žiada verejné ospravedlnenie za to, že SAE neboli poriadne preverené, a preskúmanie a reformu hodnotiaceho procesu s cieľom zabezpečiť spravodlivosť.

Editorka: Klaudia Jusková
Foto: WFD
Moderátor: Roman Polášek


Publikovaný

v

,

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.