Klimatické zmeny odhaľujú stratených horolezcov z minulosti v Rakúskych Alpách

Extrémne otepľovanie alpských ľadovcov má za následok vyplavovanie množstva vecí, ktoré boli predtým zamrznuté v ľade. V poslednom čase tak čoraz častejšie nachádzame pozostatky či osobné veci horolezcov, ktorí v horách zmizli pred desiatkami rokov.

Už toto leto našli v Tirolsku telo muža, ktorý sa stratil v roku 2001. Nedávno objavili na inom ľadovci v Rakúsku pozostatky horolezca, ktorý bol nezvestný dlhých 52 rokov, konkrétne od roku 1971. Kvôli klimatickým zmenám sa ľadovce topia rýchlejšie a odhaľujú predmety i mŕtve telá, ktoré boli dlho zamrznuté v ľade.

Mŕtvolu objavili minulý týždeň na ľadovci Hochgruberkees vo výške približne 2 800 m n. m. v pohorí Vysoké Taury v rakúskych Alpách dvaja horolezci, informovala rakúska polícia.

V Alpách stále evidujeme niekoľko desiatok nezvestných horolezcov. Najčastejšou príčinou ich straty bolo spadnutie do trhlín. Keďže ich telá ostali zasypané snehom a ľadom, nachádzame ich až teraz, keď sa ľadovce topia. Objav takýchto pozostatkov opäť upozorňuje na vážnosť klimatických zmien.

Zdroj: https://www.imeteo.sk/spravy/v-dosledku-topenia-ladovcov-nasli-v-rakusku-telo-horolezca-nezvestneho-52-rokov

Foto: Ilustračné foto canva
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátorka: Katarína Polášková V.


Publikovaný

v

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.