KC ANEPS ŽILINA a ich cesta do kultúry a histórie Poľska

Krajské centrum nepočujúcich ANEPS Žilina pravidelne pripravuje rôzne aktivity na základe schváleného ročného plánu, ktorý schvaľuje na výročnej členskej schôdzi na začiatku každého roku. V rámci tohto plánu sa usiluje vytvárať projekty, ktoré umožnia členom organizácie využiť výhodnejšie poplatky za služby, ktoré využívajú. Ich snahou je vždy dodržiavať schválený rozpočet, ktorý sa im podarí zabezpečiť prostredníctvom projektov alebo príjmu z 2 %.

Preto si nedávno 1. a 2. septembra 2023 zorganizovali výlet do Poľska, kde prvý deň navštívili starú soľnú baňu vo Wieliczke. Bola to veľmi veľká baňa so soľnými chodbami, sálami a dokonca aj kostolom. Niektorí si ochutnali soľnú vodu.

Potom sa presunuli do Krakówa, starého mesta s bohatou históriou.

Druhý deň navštívili Oswiecim – bývalé koncentračné tábory. Bol to veľmi dojímavý zážitok a pripomínali im hrôzy druhej svetovej vojny. Tento výlet nebol len relaxačným zážitkom, ale aj príležitosťou na učenie sa z histórie a kultúry Poľska.

Vďaka tlmočníčke slovenského posunkového jazyka  mohli nepočujúci porozumieť všetkým informáciám.

Zdroj: Monika Krileková
Foto: Peter Kolarčík
Editorka: Klaudia Jusková
Moderátorka: Katarína Polášková V.


Publikovaný

v

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.